Balloo Waste Transfer Station and Recycling Centre, Bangor

Balloo Waste Transfer Station and Recycling Centre, Bangor | CEEQUAL

CEEQUAL Very Good – Whole Project Award
Version 3, Aug 2009 | Bangor, Wales

ClientNorth Down Borough Council
Design teamMichael Whitley Architects
Lead ConsultantAlbert Fry Associate EngineersAH Design M&E ConsultantsVB Evans Quantity Surveyors
Main ContractorHeron Brothers Ltd.
Assessor: Mael Wilford

Project Summary

The Waste Transfer Station is a facility comprising 10,000m2 of machine, technology and administrative support space, which will swallow the waste of an entire borough on a weekly basis. After being sorted, compacted and contained, all collected waste is transferred in sealed containers to various recycling agencies and other appropriate destinations. The brief called for the facility to be one of the cleanest and most efficient in Europe. Aptly the only by-product of the building will be distilled water.

Design Philosophy

The facility is located on a brownfield site along Balloo Drive in Bangor, hitherto a lacklustre link between ring roads. Contextually, the size of the scheme is large. Indeed the designers identified the facility’s substantive form as key to the re-stitching of a somewhat frayed piece of urban fabric, believing that its articulated mass will give the locale some much-needed definition and identity. The efficiency of vehicle movement required within, overlaid with pedestrian circulation patterns and site conditions, dictated the form further.

It was seen as important that this facility would have its own architecture – a principle shared and adopted by the client body. The philosophy behind this was that the waste industry has for too long been housed in buildings which are products of utilitarianism at best, or short-termism at worst, and this is reflective of the values that society has placed on waste and its management. Society in the past has perceived the waste management industry as dirty and a fact of life that would be best hidden out of sight and thus out of mind.

The design challenges that perception and asserts that waste management is a high-agenda, clean and modern business-based industry, which should relate on a civic level with society. As a result the new facility is vibrant, boldly intentional in terms of size, shape and colour, and challenges perceptions of the waste industry – by its own staff and the public alike.

Balloo Waste Transfer Station and Recycling Centre, Bangor | CEEQUAL

Balloo Waste Transfer Station and Recycling Centre, Bangor | CEEQUAL

Balloo Waste Transfer Station and Recycling Centre, Bangor | CEEQUAL

Use of Renewable Energy Sources

Beyond the choice of the site, the scheme is designed to be self-sustaining in its day-to-day life. This is realised by use of solar thermal panels for heating, 900m2 of photovoltaic surface generating electricity for all lighting, an 850KW wind turbine for general power to all plant, and a 72,000-litre rainwater-harvesting tank for wash-down facilities.

 

Sustainable Construction

Carbon production during construction was massively reduced by specifying GGBS concrete mixes throughout – ranging from a 36% mix right up to 75% slag content. The site is drained entirely via a Sustainable Drainage System (SuDS) consisting of slow-flow ponds and swales – thereby also rejuvenating a nearby wood and pond landscape.

 

CEEQUAL insights and case studies

Browse the latest insights, thinking and case studies from CEEQUAL

 

Thameslink Programme, London Bridge Station | CEEQUAL
| CEEQUAL Case Studies, Rail, UK

Thameslink Programme, London Bridge Station (Western Approach Viaduct)

The Thameslink Programme is a £7 billion project in south-east England to upgrade and expand the Thameslink rail network, allowing ...
Read More
A27 Chichester Drainage Scheme

A27 Chichester Drainage Scheme

The works involve the renewal of the existing drainage linear soakaways to relieve the re-occurant flooding along the bypass ...
Read More
Shinfield Eastern Relief Road | CEEQUAL

Shinfield Eastern Relief Road

Construction of a new single span overbridge over the M4 with approximately 1.6 km of relief road around the village ...
Read More
Dr Days to Filton Abbey Wood Capacity Improvement | CEEQUAL
| CEEQUAL Case Studies, Rail, UK

Dr Days to Filton Abbey Wood Capacity Improvement (also referred to as “Filton Bank 4 Track”)

Filton Bank was a design and build project, reinstating 2 former tracks between Dr Days Junction to the South and ...
Read More
Blue line to Barkarby | CEEQUAL
| CEEQUAL Case Studies, Rail, Scandinavia

Blue line to Barkarby, FUT4, Extended Metro Administration, Region Stockholm

The clients aim was to be able to measure the sustainability level between the different metro extension projects, make them ...
Read More
Dover Western Docks Revival (DWDR) – Port of Dover | CEEQUAL

Dover Western Docks Revival (DWDR) – Port of Dover

Dover Western Docks Revival (DWDR) is a one-off opportunity for the regeneration of Dover, bringing new investment into the area ...
Read More

Get in touch

Contact us now or call us on +443330147880 if you would like to talk to our team about how CEEQUAL can support you.

Tags